Kolejowe Bistro

IMG_6133

Od maja 2016 r. Muzeum Przemysłu i Kolejnictwa na Śląsku świadczy dla swoich gości usługi gastronomiczne w ramach KOLEJOWEGO BISTRO, baru szybkiej obsługi zorganizowanego w stylowym, oryginalnym wagonie barowym PKP z lat 70-tych XX wieku.  KOLEJOWE BISTRO dla grup zorganizowanych dostępne jest we wszystkie dni tygodnia – po dokonaniu wcześniejszej rezerwacji. Gości indywidualnych zapraszamy we wszystkie weekendy sezonu wiosenno – letniego (maj-wrzesień). Menu KOLEJOWEGO BISTRO tworzą dania i przekąski kuchni polskiej – m.in. pierogi, pożywne zupy,  dania mięsne czy tradycyjne zapiekanki z różnymi dodatkami. Na deser oferujemy pochodzące od lokalnych cukierników ciasta. 

Przykładowe Menu dla grup zorganizowanych:

ŚNIADANIA:
Pieczywo (pszenne, razowe, chałka), masło, wędlina, ser, twaróg,konfitura, pasty, pomidor, ogórek, papryka, jajka, parówki, napoje gorące (kakao, herbata, mleko)

OBIADY:
Zupy (pomidorowa, ogórkowa, jarzynowa, rosół), II danie (filet drobiowy, ziemniaki, surówka / kotlet mielony , ziemniaki , surówka / gulasz z kasza gryczana, surówka / naleśniki z serem)

KOLACJE:
Szwedzki stół lub na ciepło (gołąbki w sosie pomidorowym / leczo / pierogi ruskie, z mięsem, ziemniaczane,  / bigos)